Субота, 20.04.2024, 09:49
Вітаю Вас Гість | RSS

Покровська ЗОШ І-ІІ ступенів           



Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 63
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2020 » Травень » 13 » День матері та його історія: Як у світі виникло свято подяки всім матерям
11:23
День матері та його історія: Як у світі виникло свято подяки всім матерям

Цьогоріч в Україні святкують День матері 10 травня

День матері — міжнародне свято, яке відзначають десятки країн на державному рівні та у різні дні. В Україні воно офіційно відзначається, починаючи з 2000 року.

Свято не має прив’язки до конкретного числа та місяця, а тому припадає на другу неділю травня.

Розповідаємо про день, котрий відзначають навіть у найвіддаленіших куточках планети, і який став невід’ємним в українській культурі.

Історія святкування Дня матері

День матері, такий, яким ми його знаємо зараз, встановився порівняно нещодавно – сто років тому. Проте сама його суть та духовні цінності були знайомі людству ще триста років тому.

Так, з XVII по XIX століття у Великій Британії було прийнято відзначати Материнську неділю. Це була четверта неділя Великого посту, котру присвячували виключно матерям по всій країні. Про це свято тоді ж знали і в Америці.

Там і з’явилася ідея дещо переробити сутність Материнської неділі, зробивши з неї день для відзначення єдності матерів у боротьбі за мир у всьому світі. Така ініціатива належала руху пацифістів – невтомних борців за мир. Їхня активна діяльність у Сполучених Штатах припала якраз на цей період. Американська пацифістка Джулія Ворд Гоув у 1872 році відкрито висловилася за створення такого свята. Проте суспільного розголосу ця ініціатива не знайшла і поступово згинула.

Минає тридцять років, настає ХХ століття, а з ним і новаторство в усьому, що оточувало людину. І от у 1907 році Анна Джарвіс  (знову американка) запропоновує Америці вшановувати матерів та їхню визначну роль у житті кожної людини. Насправді це було особисте бажання Анни – в ім’я пам'яті про свою матір – Анну Марію Рівз-Джарвіс, яку вона палко любила.

Джарвіс вирішила діяти більш наполегливо, ніж Джулія Ворд Гоув. Вона написала і розіслала листи до низки державних установ, законодавчих органів, написала навіть особисто видатним особам, запропонувавши раз на рік вшановувати всіх матерів. Її старання не були марними – у 1910 році штат Вірджинія першим визнав День Матері офіційним святом.

Наступним кроком у визнанні Дня матері став загальнодержавний рівень. Свято встановили у США 8 травня 1914 року – наприкінці Першої світової війни. Тодішній президент США Вудро Вільсон оголосив, що віднині друга неділя травня стає національним святом на честь усіх американських матерів. Можливо, це було приурочено до вшанування ролі материнського виховання солдатів американської армії та тих матерів, котрі втратили на війні дітей.

Одразу після закінчення війни це свято підхопили та внесли у скарбничку важливих Швеція, Норвегія, Данія, Німеччина, Чехословаччина. Протягом наступних десятиліть до святкування Дня матері у другу неділю травня долучилися 85 країн, зокрема, Гонконг, Індія, Малайзія, Мексика, Нікарагуа, Об'єднані Арабські Емірати, Оман, Пакистан, Катар, Саудівська Аравія, Сінгапур, Австралія.

День матері в Україні

Українці вперше відзначили свято матері з ініціативи Союзу українок Канади в 1928 році. Вже наступного року його відсвяткували у Львові за ініціативи редакторки видання "Жіноча доля" Олени Кисілевської. Тоді ж День матері відзначили і у Тернополі. Далі його підхопили організації "Просвіта", "Пласт" та "Сокіл", і от на Галичині розпочалися концерти та фестивалі на честь Дня матері.

Недивно, що у 1939 це свято, що встигло стати національним, заборонила радянська влада. І лише з 1990 року українські громадські організації докладали усіх зусиль, аби Свято матері повернулося в Україну.

У травні 1999 року це свято нарешті отримало в Україні офіційне підґрунтя. Президент України підписав указ "Про День матері", згідно з яким свято матері щороку припадає на другу неділю травня.

День матері у світі

У багатьох країнах дати святкування не збігаються. Наприклад, у Білорусі День матері відзначають 14 жовтня у день Покрови Пресвятої Богородиці, що є певним чином символічним, У Росії – в останню неділю листопада, у Грузії – 3 березня, у Польщі – 26 травня, а на Близькому Сході – 21 березня.

В Австралії День матері святкують, як і в Україні, у другу неділю травня, традиційно даруючи матерям цього дня хризантеми. Подив викликає те, що це осіння квітка, проте певний сенс у цьому є. Її англомовна назва звучить як "chrysanthemum" і закінчується на mum, тобто "мам".   

А у Японії вперше відсвяткували День матері 6 березня 1931 року на честь дня народження Імператриці Коджюн. Правда, після цього свято не стало популярним і ризикувало взагалі зникнути. Проте вже після завершення Другої світової війни, починаючи з 1949 року, запозичивши американські традиції, Японія внесла до свого календаря День матері – на другу травневу неділю. Цього дня досі матерям дарують гвоздики.

 

Корисні посилання:

Історія та традиції свята

HTTPS://WWW.UNIAN.UA/SOCIETY/10541724-DEN-MATERI-ISTORIYA-TA-TRADICIJI-SVYATA-V-UKRAJINI.HTML

HTTPS://UA.112.UA/GOLOVNI-NOVYNI/DEN-MATERI-V-UKRAINI-ISTORIIA-TA-TRADYTSII-SVIATA-491349.HTML

HTTPS://EVAHAPPYMA.COM.UA/TRADYTSIYI-SVYATKUVANNYA-DNYA-MATERI-V-RIZNYH-KRAYINAH-SVITU/

HTTPS://RIVNE1.TV/NEWS/81343

Афоризми про маму HTTP://DITINA.COM.UA/DEN-MATERI-AFORIZM1.HTM

Лірика про матір:

HTTP://WWW.ZHINKA-ONLINE.COM.UA/ZHINOCHI-INTERESI/TVORCHIST/348-LIRYKA-PRO-MATIR.HTML

Приказки та прислівя про маму

HTTPS://VISLOVI.IN.UA/PRYKAZKY-TA-PRYSLIV-YA-PRO-MATIR/

Пісні про маму:

HTTPS://MAXIMUM.FM/NAJKRASHCHI-UKRAYINSKI-PISNI-PRO-MAMU-VID-YAKIH-MURASHKI-PO-SHKIRI_N140613

Відео: Як святкують День матері у різних країнах світу

HTTPS://WWW.YOUTUBE.COM/WATCH?V=RNTD7DHPVCG\

День матері: історія свята HTTPS://WWW.YOUTUBE.COM/WATCH?V=57JCKTP1UHS

З Днем матері! Красиве відео привітання для мами

HTTPS://WWW.YOUTUBE.COM/WATCH?V=VUWHR91LNIK

 

Переглядів: 283 | Додав: Petrovich | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz